30-годишен мъж от Поморие е задържан за побоя над журналиста Стоян Тончев.

Това съобщи на извънреден брифинг административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров.

До задържането на М.Д. се е стигнало след като са получени резултатите от назначената ДНК-експертиза, които доказват съпричастността му. Той е криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи. Задържан е за срок до 24 часа.

Експертизата е извършена по следи, взети от палката, с която е нанесен побоя. Резултатите са подкрепени и от косвени доказателства.

Задържаният обаче отказва да даде обяснения, затова и се работи все още по мотивите за побая.

Разследващите продължават да работят по издирване и на други лица.

По думи на пострадалия, нападението било извършено от няколко души, а вероятната причина - негови журналистически материали. Припомняме, в средата на януари журналистът Стоян Тончев сам съобщи за нанесен му побой. После журналистът пък съобщи, че са задържани лица, които обаче са освободени.

Тончев се яви като кандидат за кмет и за общински съветник от Партията на зелените на изборите през октомври. Предизборният му плакат, на който промушва октопод с меч, стана хит в социалните мрежи.

На 30-годишния помориец е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда при три утежняващи деянието обстоятелства - наличие на хулигански подбуди, нанасяне на побой по мъчителен за потърпевшия начин и деяние с особена степен на жестокост.