Повече от 10 часа часа продължава операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която затвори ГКПП "Лесово".

Акцията започна тази сутрин в 8 часа. От МВР съобщиха, че временно е преустановено преминаването през ГКПП - Лесово и в двете посоки. Блокадата продължи почти до 17.00 часа. 

300 служители на ДАНС и ГДБОП работят по разбиването на схемата на митничарите.

От ГД "Гранична полиция" препоръчват на пътуващите към Турция да ползват другите гранични пунктове с южната ни съседка - "Капитан Андреево" и "Малко Търново".

От прокуратурата съобщиха, че разследването е за корупционни схеми на пункта - искане и взимане на подкупи от превозвачи.
Спецпрокуратурата води разследване за организирана престъпна група от митнически инспектори. При наблюдаването на групата, което е започнало преди няколко месеца, са използвани специални разузнавателни средства.

Арестуваните са вече над 30, като броят им расте. По информация на прокуратурата всичките са митнически инспектори.

Освен на територията на пункта "Лесово" се претърсват над 100 адреса - служебни и частни - и в градовете Бургас и Ямбол.

Двама съдии от Специализирания наказателен съд разпитват свидетели и шофьори.

Припомняме, преди две години - в края на 2014 година - две смени митничари бяха арестувани на ГКПП "Лесово" по сигнали за корупционни схеми. Сред арестуваните беше и началник смяна. Операцията на ДАНС блокира напълно работата на граничния пункт.

По информация на Гранична полиция колоната от товарни автомобили на пункта е над 4.5 километра.