Наркотрафикът е доста динамичен. Това заяви пред БНТ Стефан Бакалов - началник отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници".

Той посочи, че през последните 10-15 години е имало различни градации в трафикирането и различните видове наркотици, които се употребяват.

По негови думи употребата на наркотични вещества се подчинява изцяло на пазарни механизми - търсене и предлагане.

Бакалов обясни, че в момента има няколко групи наркотични вещества, които се използват най-масово.

На първо място в световен мащаб било използването на канабис продукти. Експертът обясни, че са станали десетки видове, тъй като се генномодифицират и се използват най-различни технологии, за да се извършва добавяне на синтетични добавки към обикновената марихуана. Това обаче отключва психози и представлява сериозен риск за здравето на хората.

Кокаин за 20 млн. евро е намерен на българския кораб "Верила"

Кокаин за 20 млн. евро е намерен на българския кораб "Верила"

Акция на властите в Ирландия

На второ място се наблюдава увеличеното производство на кокаин в Южна Америка, в три основни държави - Колумбия, Перу и Боливия.

Бакалов посочи, че през последните две години в отглеждането на кокаин са се включили също Гватемала и Хондурас, както и Венецуела. Добивът на кокаин е нараснал и годишно се произвеждат около 3000 тона от дрогата.

Относно т. нар. балкански път на хероина той поясни, че и в двете посоки се движат наркотични вещества.

"Кокаин и екстази идват от Западна Европа в посока Турция и Близкия изток, където пазарът и цената са доста по-различни. Цената на кокаин в Южна Америка е 2000 долара, в САЩ е 25 000 долара на килограм, в Европа е 35 000, а в Близкия изток стига 50 000 до 60 000 долара. В Австралия е най-скъпо - там цената достига до 90 000-100 000 долара", коментира Бакалов.

Хванаха 2,6 тона кокаин в пратки с банани в Колумбия

Хванаха 2,6 тона кокаин в пратки с банани в Колумбия

Дрогата е била предназначена за Нидерландия и Белгия