Осъдителна, но ужасяващо малка присъда за син, убил баща си, поиска прокуратурата срещу Кирил Иванов.

За извършено от него престъпление Кирил Иванов е осъден на две години и осем месеца "Лишаване от свобода", което наказание ще изтърпи при първоначален "строг" режим.

Той е обвинен от Окръжна прокуратура - Монтана в причиняване на смъртта на баща си - Милан Миланов. Убийството е извършено по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда - престъпление по чл. 124, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият се признал за виновен и поискал делото да се разгледа по реда на съкратено съдебно следствие - без разпит на подсъдим, свидетели и вещи лица, както и без събиране на други доказателства.

Трагичният инцидент станал вечерта на 10 ноември 2015 г. в къща в Лом, в която баща и син живеели заедно. Подсъдимият Иванов често злоупотребявал с алкохол, малтретирал физически и тормозел психически възрастния си баща, за да се домогне до парите му.

Скандалите и побоищата ставали достояние на съседите. Пред тях обаче бащата казвал, че няма да се оплаква от сина си, защото му е жал за него. Когато бил пребиван и нагрубяван от Кирил не му отвръщал, не се защитавал, понасял и търпял издевателствата спрямо себе си.

Вечерта на 10 ноември 2015 г., в интервала от 18.30 ч. до 19 ч., съседите чули поредния побой над Милан от страна на Кирил. Пострадалият се молел на сина си да не го бие и да го остави на мира. Ясно се чували звуците от юмручни удари и плесници, а обвиняемият настоявал за пари. По-късно същата вечер Иванов посетил свой приятел и му споделил, че баща му е мъртъв и не знае какво да прави.

На следващия ден, след като отново бил потърсен от Кирил, приятелят му уведомил за инцидента полицейските органи. Била извикана Спешна помощ, но медиците само констатирали смъртта на Милан Миланов.

Местопроизшествието било посетено от следствено-оперативна група, като с извършването на първоначалните и неотложни действия по разследването било образувано досъдебно производство. Кирил Иванов бил задържан под стража и обвинен в убийството на баща си.

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение, че непосредствената причина за смъртта на възрастния мъж е острата дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се на базата на двустранната пневмония, като следствие от тежката гръдна травма със счупването на ребра.