Българското Министерство на здравеопазването предостави 34 нови линейки на центровете за спешна медицинска помощ у нас.

Средствата са осигурени по линия на заема от Световна банка "Реформа в здравния сектор".

Ключовете бяха връчени на директорите на центровете за спешна медицинска помощ от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Ключовете бяха предадени в присъствието на г-н Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световна банка за България и представители на фирмите производители вносител, на центрове за спешна медицинска помощ в страната, съобщава МЗ.  

Това са последните линейки, планирани през миналата година, когато общият предвиден брой беше 155 коли за всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, посочи министър Гайдарски.

Санитарните отделения на новите 34 реанимобила „Фолксваген Транспортер" са оборудвани и с втори климатик, стационарно отопление, допълнителен ел. отоплител, електромеханична маса, основна сгъваема носилка, допълнителна гръбначна носилка и кардиологичен стол.

Допълнителното луминисцентно осветление осигурява условия за различни по сложност медицински манипулации.

Линейките разполагат с кислородни бутилки, аспирационна уредба, шкаф и полици за съхранение на медицинска техника, както и двойна седалка за придружаващия персонал

Общата стойност на колите е 5,654 млн. евро.

Подготвя се програма за обновяване и преустройство на 28-те областни центъра за спешна медицинска помощ на стойност повече от 70 милиона лева.

Средствата ще бъдат осигурени от структурните фондове на ЕС, каза Гайдарски.