Около 3500 деца ежегодно се раждат с генетични заболявания. Това каза пред Дарик националният здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски.

От скъпоструващото лечение могат да се повлияят едва 1 % от генетично болните деца. За останалите се оказва, че спасението е в профилактиката и превенцията.

Здравният консултант смята, че големият проблем за броя заболели деца е липсата на Национална програма за профилактика и лечение на редките и на генетичните болести, която е трябвало да стартира още през 2013-а година. Професорът е категоричен, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава програма. Друг проблем е недостигът на кадри в тази сфера. В страната ни има едва 15 специалисти, 8 от които реално практикуват.

Липсата на информираност за възможните последствия пък е причината за високия процент на деца, родени с генетични отклонения, смята 33-годишната Анна Николова, майка на 3 деца, едно от които - момче на 6 години, се ражда с рядко генетично заболяване.

По думите на жената в повечето случаи акушер-гинеколозите информират за вероятността от генетично заболяване единствено рисковите групи - момичета под 17 години и жените над 35. Тя е категорична, че трябва да се даде шанс за информираност и на младите родители.

„Ако знаех, че детето ми е с такива увреждания, аз щях да направя рисков аборт. Да гледаш детето ти как живее и се влошава с всеки изминал ден, без да има шанс да се подобри, това е много тежко", споделя Николова.