България изпраща 36 полицейски служители за охрана на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август във Франция.

Днес те бяха посрещнати в резиденцията от френския посланик в София Н. Пр. Жоел Мейер.

По време на подготовката на събитието Министерството на вътрешните работи на Франция отправи молба до над 40 държави за изпращане на техни полицаи на място.

Общо 31 български гранични полицаи ще работят на летище Орли в Париж и на френско-испанската граница (гр. Перпинян). МВР изпраща и петима полицаи водачи на кучета, обучени да откриват експлозиви, които ще работят в Париж.

Посланик Мейер приветства българските полицаи и благодари за техния бъдещ принос за гарантиране на сигурността на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Франция иска войници и полицаи от чужбина за охрана на олимпиадата

Франция иска войници и полицаи от чужбина за охрана на олимпиадата

Това е обичайна практика за големи спортни събития напоследък

Той подчерта, че България е първата страна, отговорила на молбата за съдействие, което по негови думи за пореден път показва нивото и качеството на съвместното сътрудничество. Жоел Мейер добави, че в България има общност от около 2000 френски граждани и всеки път, когато някой от тях е имал трудности и се е обръщал за съдействие към полицията, му е бил оказван добър прием и професионално отношение.

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пък подчерта, че обезпечаването на сигурността на Олимпиадата е голямо предизвикателство, особено на фона на сложната международна обстановка. Той заяви, че мисията на българските служители на реда е повод за национална гордост и им пожела успех.

Откраднаха полицейските планове за охрана на Олимпиадата в Париж

Откраднаха полицейските планове за охрана на Олимпиадата в Париж

Кражбата е била извършена във влак