36 бензиностанции и 14 данъчни склада са проверени в рамките на масирана операция на ГДБОП в рамките на два дни – 28 и 29 септември.

Операцията е координирана от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, съобщават от МВР.

В спецакцията са участвали служители на главните дирекции „Национална полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“, СДВР, ОДМВР - Пловдив, Хасково, Перник, Велико Търново и Стара Загора, експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Държавна агенция „Национална сигурност“.

Проверките идват след новите мерки за противодействие на данъчни измами с енергийни продукти, предприети с промените в Закона за данък върху добавената стойност.

Националната агенция за приходите е наложила обезпечение на 217 000 литра гориво във връзка с установени данъчни задължения на търговски дружества. Иззети са 20 хиляди лева оборотни средства. Започната е процедура по дерегистрация по Закона за ДДС на шест фирми.

Мерките са насочени към това да не се допуска натрупването на големи задължения от рискови търговци и своевременно събиране на текущи данъчни вземания.

За констатирани нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за пожарната безопасност са съставени общо 12 протокола за задължителни предписания, 14 акта за установени административни нарушения и са отдадени две писмени разпореждания.

Експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършват лабораторно изпитване на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа.