Полицията в Бургас задържа четирима стари познайници на служителите на реда за редица кражби, съобщават от ОДМВР-Бургас.

На трима от извършителите е наложена мярка "задържане под стража", а на четвъртия - мярка "домашен арест".

Първият от бургазлиите - 36-годишен с богато криминално минало е задържан от служители на Четвърто Районно управление - Бургас при извършването на поредната взломна кражба в частен дом, разположен на ул. "Ален мак" и обитаван от 38-годишен бургазлия.

Маскираният извършител проникнал в жилището, чрез разбиване на дограмата на терасата, като прекъснал електрозахранването на къщата. Влязъл в една от стаите, държейки палка и отвертка, и заплашил със саморазправа собственика на дома и гостувалите по същото време негови приятели. До физически сблъсък не се стигнало, но нападателят е разпознат от присъстващите в къщата.

36-годишният бургазлия е извършител на множество кражби и грабежи и неведнъж е повреждал чуждо имущество. Не са рядкост и отправяните от него заплахи и закани към живущи в бургаския комплекс "Меден Рудник". Регистриран е, като извършител на многократни кражби от магазин за хранителни стоки в к-с "Меден рудник", а престъпленията му са документирани и от камери за видеонаблюдение, изградени в супермаркета. Неведнъж са получавани и сигнали за създавани проблеми от 36-годишния криминално проявен на територията на различни бензиностанции в к-с "Меден Рудник", който използвал вещи и консумативи от вериги бензиностанции без да извърши необходимото плащане. Привлечен е в качеството на обвиняем по чл. 170, ал.2, вр. ал. 1 от НК и с постановление на Бургаски районен съд му е наложена мярка за постоянен арест.

60-годишен криминално проявен и осъждан мъж от с. Маринка е задържан от служителите на Четвръто Районно управление - Бургас за това, че подгонил с нож свой 32-годишен съселянин след възникнал помежду им спор.

Мъжът крещял и отправял закани и заплахи за живота и здравето на съселянина си, което наложило задържането му и образуването на бързо производство по чл. 325, ал. 2 от НК.

Спрямо 60-годишния мъж е образувано и друго досъдебно производство за извършване на непристойни действия в района на детската градина в с. Маринка, използване на нецензурен език, размахване на кухненски нож и показване на половите органи в района на детската градина, което приключило с осъдителна присъда. Привлечен е в качеството на обвиняем и с постановление на Бургаски районен съд му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража'.

С такава мярка е и 42-годишен бургазлия, криминално проявен и осъждан, който откраднал бензинов агрегат за ток от бракуван микробус, без регистрационни номера, паркиран в двора на новострояща се кооперация в близост до бл. 91 в ж.к. "Меден Рудник". Впоследствие е установено, че бургазлията откраднал и CD Player от лек автомобил "Сеат Ибиза", с бургаска регистрация, паркиран пред бл. 101 в к-с "Меден Рудник". Констатирано е, че 42- годишният извършител на кражбите е освободен от бургаския затвор на 09.10.2020 г., където излежавал присъда за престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК.

Четвъртият бургазлия, който е с мярка за неотклонение "домашен арест" е 42- годишен криминално проявен, спрян за полицейска проверка на пътя между с. Черни връх и минно селище "Върли бряг" бургазлия, докато управлявал л.а. "Мини Купър", със софийска регистрация.

Установено е, че бургазлията е неправоспособен водач / с отнета шофьорска книжка/, който шофира в срока на изтърпяване на наказание за управление на МПС без книжка.

Водачът е тестван за употреба на алкохол, като дрегера отчел отрицателен резултат, но отказал тест за наркотични или упойващи вещества. Отказал е да даде и кръв за химичен анализ. Задържан е за 24 часа. Привлечен е в качеството на обвиняем по чл. 343 В, ал.2 от НК, като състав на Бургаски районен съд му наложил мярка за неотклонение "домашен арест".