У нас една трета от всички настъпили бременности завършват с аборт. Броят на абортите надхвърля 37 хиляди годишно срещу 75 хиляди раждания, предаде БНР.

Данните са на болница "Шейново", където откриха кабинет по сексуално и репродуктивно здраве по случай световния ден на контрацепцията.

България е на трето място в Източна Европа по брой аборти във възрастта между 15-19 години. Това заяви д-р Таня Андреева, председател на борда на директорите на болница „Шейново".

Андреева допълва, че едва 20% от бременностите в страната ни са планирани, за разлика от държавите в Европейския съюз.

Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина 50% от жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват методите за предпазване от нежелана бременност.

По думите на Андреева в България едва 6% от жените използват контрацептивни таблетки, което ни поставя на едно от последните места по този показател в Европа.

Междувременно фондация "За Нашите Деца" и фондация "Движение на българските майки" организираха своеобразен "Поход на бебетата".

От 11 часа майки от градовете София, Русе, Бургас и Видин заедно с децата си изминаха 1095 метра - това е броят на дните, които прекарват новородените и децата до 3 години в социалните домове.