В продължение на 4 часа днес граждани от София и страната поставяха конкретни въпроси и проблеми пред експертите на Министерството на здравеопазването.

Инициативата е част от кампанията на Столична община „Ден на отворени врати" в държавните институции по повод Международния ден на хората с увреждания, съобщиха от ведомството.

Целта е да се насърчава по-открита и достъпна политика за хората с увреждания, която да доведе до положителна промяна в начина им на живот.

Повечето от въпросите на импровизираната приемна на МЗ,  бяха насочени към проблемите, свързани с медицинската експертиза и промените, които ще настъпят с приемането на новите нормативни документи в тази област.

Експертите на МЗ уточниха, че се предвиждат промени, с които ще се намалят сроковете за произнасяне на решенията на ТЕЛК и НЕЛК и ще се улесни достъпа на хората до медицинска експертиза.

По време на срещата експертите разясниха, че МЗ е разработило и е предоставило проекти на нова наредба и нов правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки. Предстои тяхното обществено обсъждане и съгласуване с отговорните институции.

Гражданите поставиха въпроси, свързани и с достъпа до лекарствени продукти, подобряване на училищното здравеопазване, диспансеризацията, остойностяването на медицинските услуги с цел гарантиране правата на пациентите.

В отговор на многобройни поставени въпроси, експерти на МЗ разясниха подробно възможностите, както и реда и достъпа до специализираните болници за рехабилитация на МЗ. На въпросите, изискващи проверка и по-обстоен отговор, ще бъдат изготвени и изпратени  писмени отговори.