1 252 е общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България към 25 ноември 2010г. Това обявиха от Министерство на здравеопазването по повод откриването на Националната АНТИСПИН кампания „Презерватирай се".

Много хора се страхуват да разберат резултатите от изследванията си и поради тази причина значителна част не се изследват и не знаят, че са инфектирани.

От здравното ведомство обаче посочиха, че реалният брой на инфектираните хора е около 4 000. Данните са от изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която е разработена от програмата за СПИН на ООН - UNAIDS.

Много хора се страхуват да разберат резултатите от изследванията си и поради тази причина значителна част не се изследват и не знаят, че са инфектирани, посочиха от МЗ. Тонка Вълева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", уточни че от началото на годината у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ. За сравнение тя припомни данните от миналата година за същия период, от които става ясно, че болните са 153.

От новорегистрираните серопозитивни 119 са мъже, а 24 жени. Над 65 % от новите болни са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване.

От началото на годината в тези кабинети са се изследвали 41 730 лица, изтъкнаха от Здравното министерство. От там допълниха, че тази година в 13-те затвора в цялата страна са изследвани 3 434 лишени от свобода.

От статистиката прави впечатление, че регистрираните  ХИВ позитивни лица са в много широки възрастови граници. Най-младият заразен е на 15 години, а най-възрастният на 66 г.

Тази година се наблюдава критично занижаване на долната възрастова граница на заболелите, отбелязаха от МЗ. Особено тревожен е фактът, че над 52% от новорегистрираните са млади хора на възраст между 15 и 29 години.

Според последните статистики половината от младите хора започват сексуалния си живот на 16-17 години. Около 40% от тях споделят, че не използват презерватив при първия си полов акт.

Експертите са изследвали и две особено уязвими групи - инжекционно употребяващи наркотици и хомо и бисексуални мъже. Според данните 32% от новорегистрираните употребяват наркотици, а 20% са хомо и бисексуални мъже.

От началото на 2010 г. са регистрирани 4 ХИВ позитивни бременни жени и 3 деца, родени от майки, заразени с вируса. Най-много са регистрираните в София и Пловдив, съответно 45 и 39 души. Това са регионите с най-голям брой новорегистрирани серопозитивни през последните години, съобщиха от МЗ.

Стана още ясно, че над един милион евро допълнителни средства ще бъдат отпуснати от Глобалния фонд, като парите ще се използват за консумативи за изследване, за тестове за хепатит B,C, сифилис, мониторинг на терапията за ХИВ. С част от тези средства ще се осигури и двумесечен резерв от медикаменти за лечение на СПИН.

По повод националната кампания „Презерватирай се" от МЗ посочиха, че тя се организира за седма поредна година по тяхна инициатива.

Тази година кампанията е  насочена предимно към младите хора, като целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, които живеят с вируса на ХИВ.

Според последните статистики половината от младите хора започват сексуалния си живот на 16-17 години. Около 40% от тях споделят, че не използват презерватив при първия си полов акт.

В заключение от МЗ подчертаха, че най-ефективно е изследването по места чрез мобилни лаборатории. То се прави в близост до дискотеки, гей барове и по затворите. Изследването е анонимно и напълно безплатно. На пресконференцията бяха представени нови тестове за изследване на ХИВ, при които се взима слюнка, която се обработва, а резултатите са готови изключително бързо.