Окръжният съд в Пазарджик определи 4 години затвор за 44-годишния Цветан Пъков, който на 14-и април блъсна и уби в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов.

Делото бе гледано по съкратената процедура по искане на Пъков, който се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт.

След прочитането на присъдата обаче Пъков заяви, че присъдата му е твърде голяма и той задължително ще я обжалва. По обвинението за непредумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата Пъков можеше да бъде осъден максимално до 6 години затвор, но след като той се призна за виновен, съдът бе длъжен да намали наказанието с 1/3.

Съдебни експерти установиха, че ако Пъков се е движил с джипа си с 50 км/ч, колкото законът позволява в населено място, той е щял да избегне сблъсъка с детето. Пъков е блъснал малкия Петьо при движение със 70 км/ч, като той не е имал възможност по никакъв начин да реагира.

Родителите на убитото дете - Десислава и Петър Гевечанови заявиха, че присъдата е прекалено малка, но това е законът. Те заявиха, че ще продължат кампанията си за увеличаване на присъдите за убийство на деца пътя, пише „24 часа". Към момента са събрани над 20 000 подписа в рамките на тази кампания. 

Цветан Пъков няма право да управлява моторно превозно средство в продължение на 7 години, определи още съдът. Той трябва да заплати и по 1500 лв. на родителите на убития Петьо за съдебни разноски, тъй като те бяха конституирани като частни обвинители в процеса.

Съдия Коста Стоянова определи още, че постоянната мярка за неотклонение задържане под стража на осъдения остава в сила и той няма да бъде освободен от ареста.

Обвиняемият Цветан Пъков е осъждан през 2012 г. за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван 20 пъти по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Той остава в ареста след като апелативния съд потвърди наложената му на предишна инстанция най-тежка мярка за неотклонение.