Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове.
Това мнение изказа турският главен прокурор Мехмед Акарджа, който е на двудневно посещение у нас.

По време на срещата си с българския си колега Сотир Цацаров Акарджа увери, Турската държава води решителна борба с явлението тероризъм от 40 години, но трябва да се прекъсне финансирането му.

На територията на Турция в момента има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 000 лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3500 лица са експулсирани, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия“, посочи още турският главен прокурор.

Г-н Акарджа подкрепи изцяло предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за по-тясно взаимодействие между българската и турската прокуратури срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици.

В хода на разговорите стана ясно, че република Турция оптимизира структурата на съдилищата и прокуратурите си, като част от провежданата съдебна реформа. От 20 юли т.г. в страната започват да действат Апелативните прокуратури и съдилища. По отношение на антитерористичната законодателната рамка, г-н Акарджа заяви, че турското законодателство допуска да бъдат разследвани и юридически лица.
Ако се установи, че такова лице, вкл. и търговска фирма, участва или подпомага  терористична дейност, нейното имущество може да се конфискува в полза на държавата.

Единствено заедно, със съседите си, можем да противодействаме на терористичните заплахи. Силен антитерористичен закон, силно сътрудничество между службите, действия и резултати,– това е ефикасната формула за борба с тероризма, заяви Росен Плевнелиев пред турската делегация.

Турският гост се срещна още и с премиера Борисов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова и с правосъдния министър Захариева.