Около 4000 пациенти с епилепсия ще останат без животоподдържащия препарат Keppra от 1 юни. За това алармира председателят на Фондацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева, цитирана от zdrave.net

Причината е, че заради недоразумения при регистрирането на цената е забавено включването на медикамента в позитивния лекарствен списък.

Сред пациентите има и много деца, които употребяват сиропна форма на продукта, допълни Събева. От 260 до 650 лв. месечно, според дозата, струва лекарството, ако пациентите трябва да го плащат от джоба си. Продуктът се употребява и в комбинация с други лекарства за резистентна тежка форма на заболяването. Лекарството няма алтернатива в световен мащаб.

Представители на комисията за позитивния лекарствен списък са уверили пациентската организация, че търсят изход от проблема и ще бъдат готови с решение в понеделник. Единственият начин продуктът да бъде включен в лекарствения списък от 1 юни е в решението да бъде вписано, че лекарството се добавя „по целесъобразност" към лекарствения списък от 31 март, обясни Събева. След това НЗОК също трябва да го добави в продуктите, за които доплаща.