Задържани са  43 лица на територията на седем града в България, занимаващи се с престъпления свързани с финансиране на тероризъм.

Такава мрежа от хавалдари съществувала в почти всички държави не само в Европейския съюз. Разплащанията, които минават през хавалдарите, годишно генерира финансови небанкови преводи между 100 и 300 милиарда евро.

Подробности по случая "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група разкри заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Предмет на разследването е организирана престъпна група, извършаваща престъпления свързани с финансиране на тероризъм. Проведените активни действия са проведени под ръководството на спецпрокуратурата, ДАНС и МВР.

Предстои в рамките на днешния ден прокуратурата да прецени дали и по отношение на колко от задържаните 43 лица да бъдат повдигнати обвинения. Претърсени са над 50 адреса в 7 града на територията на страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Получени са над 130 разрешения от Спецсъда за различни претърсвания на обекти, на коли и лични обиски, обясни Гешев. 

ДАНС и МВР с акция в София и региона
Обновена

ДАНС и МВР с акция в София и региона

Арестувани са 43 лица

Хавалдарството е свързано с нерегламентирани преводи на парични суми, по система, наричана в арабския свят "хавала". С тази дейност се е занимавало основното лице, част от организираната престъпна група от определен брой лица, които са го подпомагали на територията на България.

Лидерът е влязъл в контакти и е финансирало други лица, които се занимават с логистика и финансиране на международни терористични организации.

Гешев успокои, че не става въпрос за явни терористични действия и терористична заплаха на територията на страната.

"Все едно един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности и даващ пари на лица, които се занимават с това, извън територията на страната", обясни той.

Заместник-главният прокурор обясни схемата "хавала". Още не е ясно дали хавалдарството е възникнало в Индия през VIII век или от еврейските търговци от Средновековието в Европа. Хавалдарството било широко разпространена система в ислямския свят.

Т.нар. "хавалдар" събирал суми от определени хора, като сумата трябвало да пристигне до другия край на света. В схемата е нямало физическо преместване на парите, а те бивали оставяни при хавалдара. Той давал определен код, с който лицето, което трябва да получи парите в другата държава, се легитимирало при друг хавалдар, който изплащал сумата.
За услугата и на двамата хавалдари удържат определени комисионни или такси. Това финансиране имало доста по-дълга история от съвременната банкова система. Хавалдарството се използвало за разнородни цели и не било задължително да е с криминален характер.

Система се използвала усилено след 90-те години, предвид затегнатия контрол над банковите преводи. В конкретния случай има данни за такова финансиране на такава дейност от територията на България за други страни.

Гешев разкри, че по този случай се е работило в последната година с почти всички партньорски служби на България.