Системата ни страда от остър дефицит на акушерки. За това алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред „Дарик". По думите й, акушерките в страната в момента са едва 4800 на брой, като това далеч не е достатъчно за покриване на нуждите в сектора.

Тя посочи тревожната тенденция, че младите лекари все по-рядко желаят да се специализират като акушерки и средната възраст на акушерите в България е 49 години. Професията ни е оценявана, но заради ниското заплащане не е предпочитана или специалистите практикуват на Запад, притеснена е Василева от бъдещето на професията.

Председателят на асоциацията посочва, че в България заплатата за един акушер е едва около 500 лв., а за същата дейност във всяка друга западна държава се заплаща 1500 евро. По думите й, макар условията на труд за акушерките да са се подобрили през последните 10 години, има още много какво да се направи от страна на държавата.

Вече е проведена среща със здравното министерство, на която асоциацията е представила своите предложения за решаване на належащите проблеми в сектора, стана ясно още от думите на Василева. Една от идеите, представени пред здравния шеф Петър Москов, е да се увеличи броят на местата в университетите за изучаване на специалността „Акушерство и гинекология" с поне 150 квоти. Очакванията на председателката е измененията да влязат в сила от следващата година.