Мъж и жена са обвинени в малтретиране на 5-годишно дете в Пловдив.

35-годишната С.А. и 35-годишният П.Ч. отиват на съд за това, че на неустановена дата през декември 2023 г. в града, в съучастие и в условията на домашно насилие, са причинили на малолетното момче средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота. Деянието е извършено с особена жестокост.

Мъжът е привлечен като обвиняем и за това, че за времето от 21 ноември до 7 януари е принуждавал детето да претърпи нещо, противно на волята му, като е употребил за това сила и заплашване.

Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че на 21 ноември е причинил на момчето лека телесна повреда, довела до разстройство на здравето, като деянието е извършено с особена жестокост.

Жена преби 11-годишно дете в Буковлък

Жена преби 11-годишно дете в Буковлък

Тя е нарушила издадената ѝ заповед за защита от домашно насилие

Подсъдимата е майка на детето. Баща му е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката.

През 2023 г. тя заживяла на семейни начала с П.Ч. Те обитавали неговото жилище и там отглеждали пострадалото дете. Установено е, че многократно са проявявали физическа и вербална агресия и унизително отношение към момчето.

На 8 януари близка роднина на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила полицията. На детето веднага е оказана полицейска закрила и то е изведено от семейната среда.

Дете е с опасност за живота след побой от майка му в Перник
Обновена

Дете е с опасност за живота след побой от майка му в Перник

Жената е задържана и привлечена към наказателна отговорност

На 10 януари е проведен координационен механизъм в отдел "Закрила на детето"-Пловдив, на който присъствал и прокурор от Районната прокуратура в града. По негови указания случаят незабавно е докладван в РП-Пловдив.

Извършени са разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по по главата на момчето. Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

Днес двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест спрямо тях.