Около 50 000 човека в България страдат от глаукома, но половината от тях не знаят, че са болни.
За това алармира по време на пресконференция днес председателят на Националната глаукомна асоциация доц. Наталия Петкова, цитирана от zdrave.net.

Тя отбеляза, че заболяването е отговорно за 12 % от случаите на загуба на зрението и от него страдат между 60 и 70 млн. човека по света.

Доц. Петкова коментира, че за да бъде лекувано успешно заболяването трябва да се диагностицира в ранния му стадий и да се лекува.
В противен случай процесът на увреждане на зрението става необратим.

Проблем обаче е това, че отначало заболяването протича без изявени симптоми и докато бъде открито може да са минали години. Ето защо лекарите трябва да могат да разпознават рисковите фактори, а те са високото очно налягане, високото кръвно налягане, късогледството и наследствеността.
При тяхното наличие се препоръчва преглед и изследване на зрителния нерв и очното налягане. Важно е хората на възраст над 40 години, да се консултират по този въпрос със специалист.

Проблем е също така че повечето от хората нямат никаква идея какво представлява глаукомата. Според изследване, направено от Световната глаукомна асоциация, близо 40% от тях преглеждат очите си веднъж на 3-5 години.
Над 50% от анкетираните никога не са проверявали очното си налягане. В същото време повечето са изпитвали огромен страх да не ослепеят.

В България от глаукома се лекуват 25 000 души, които получават медикаментите си от НЗОК. Средната стойност на месец, която заплащат за тях е 15-20 лв., но реално лечението струва между 450 и 1000 долара годишно, в зависимост от фазата на заболяването. От Националната глаукомна асоциация заявиха, че ще настояват за 100% реимбурсация на лечението.