Броят на смъртните случаи вследствие на употребата на наркотици в страната е нараснал.

Броят на починалите през 2007 г. е 52-ма, като за сравнение за 2006 г. е 29, а за 2005 г. - 40 души, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от Здраве.нет.

Докато средната възраст на умиращите от свръхдоза в Европа е 35 г. и се повишава, в България относително висок е процентът на случаите на смърт от свръхдоза сред лица под 25 години - 42.3 на сто.

По този признак страната ни се нарежда на пето място в Европа след Румъния, Естония, Словакия и Австрия.
През последните години в България средно на ден около 50 души за пръв път опитват наркотици.

В България 98% от потърсилите лечение най-често употребяват хероин, сочат още данните на НСИ. По този признак страната ни се нарежда на първо място в Европа, съобщи директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев на експертна среща, посветена на темата.

71% от употребяващите хероин в страната пушат и марихуана, 45 на сто от тях използват стимуланти - амфетамин и екстази, а около една четвърт - кокаин.
Само 41% са чисто употребяващите хероин.

На срещата беше представен годишният доклад на ЕС за състоянието на проблема с наркотиците в Европа.
Според Националния център по наркомании само през последните четири години броя на местата за лечение в България е нараснал почти пет пъти. Близо 71% от употребяващите хероин в страната пушат марихуана, 45 на сто от тях използват стимуланти - амфетамин и екстази, а около една четвърт - кокаин.

Само 41% са чисто употребяващите хероин.

Всеки час по един млад гражданин на Европейския съюз умира от свръхдоза наркотик. Това е много тревожен факт, който подчертава нуждата младите европейци да бъдат постоянно предупреждавани и информирани за опасността от наркотиците, заяви Жак Баро, зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността, при представянето на доклада "Състояние на проблема с наркотиците в Европейския съюз" от Европейския център за контрол над наркотиците и употребата им.

Според доклада около 71 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години използват канабис, около 12 милиона - кокаин, около 11 милиона - амфетамини и около 9,5 милиона - екстази.

Според най-новите данни на центъра се наблюдава стабилно нарастване на консумиращите кокаин, наистина само в няколко страни от Европейския съюз, сред които България не е посочена.

Около 80% от смъртните случаи от свръхдоза в Европа са свързани с производни на опиума (от най-малко между 7 и 8 хиляди смъртни случая в Европа годишно вследствие на употреба на наркотици), а инжектирането на тези субстанции е един от основните пътища за разпространение на ХИВ или хепатит С, допълва докладът.