500 хил. лева глоба и отнемане на разрешителното за водовземане - това е глобата за МВЕЦ“Луна“, който предизвика екокатастрофа в река Ботуня. Информацията бе съобщена от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева пред жителите на селото, което е до реката.

Това е екологична катастрофа, прилагаме цялата строгост на закона“, заяви министър Василева. Министърът обясни пред жителите на Ботуня, че оттук нататък ВЕЦ-ът не може да извършва дейността си, тъй като веднъж отнето, разрешителното не може да бъде издадено отново.

Причината е, че с промени в нормативната уредба от 2010 г. е въведена забрана за издаване на нови разрешителни за водоползване на водноелектрически централи в зони от екологичната мрежа Натура 2000 .

Собственикът трябва да почисти терена от тинята и да създаде условия да започнат да се възстановяват екосистемите. „Не може да позволим някой, който твърди, че произвежда зелена енергия, за да пази околната среда, да й нанася такива щети“, каза министър Василева.

От месец юли се проверяват всички МВЕЦ в страната. Проверките ще приключат в края на септември и резултатите ще бъдат обявени публично след като бъдат обобщени.

Малка ВЕЦ виновна за мъртвата риба в река Ботуня

Малка ВЕЦ виновна за мъртвата риба в река Ботуня

МВЕЦ "Луна" отворила шлюзовете, за да прочисти отлаганията

На 16 септември експертите на РИОСВ - Враца установиха, че реката е силно замърсена от тиня и наносни отложения и се усеща остра миризма. При проверката се констатира, че е извършено неправомерно изпускане на наносни отложения, натрупани във водното огледало над централата, чрез отваряне на дънните саваци.

В резултат огромно количество тиня се оттича в реката и причинява задушаване на рибата. Тези констатации се потвърждават и от експертите на БДДР – Плевен, които са на мястото на събитието на 17 септември.