Около 500 експоната са изчезнали от историческите музеи в Бургас и Варна каза прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов, цитиран от би Ти Ви.

Работна група от прокурори, полицаи и експерти от Министерството на културата продължава проверките в регионалните музеи в страната. Проверката на музейните фондове, иманярската мафия и частните колекции беше разпоредена от главният прокурор Борис Велчев в началото на март миналата година. Сега почти година по-късно проверяващите са установили липси в два от трите проверени музеи - тези във Варна и Бургас.

Във Варна има една липса от 200 експоната. Прави се допълнителна прокурорска проверка. Едни са повече от 20 години извън музея. Други са унищожени или липсват от фондовете.

От историческите музеи във Варна и Бургас потвърдиха за загубени експонати, но уточниха, че те не са от историческо значение. Според директора на музея в Бургас Цоня Дражева липсите не са драстични и се дължат на тежките условия през периода 1988 - 1994 г., когато голяма част от сградния фонд на музея е бил реституиран.

Прокуратурата трябва да провери още 23 музея в страната. Чак след това ще дойде ред на частните колекции, като първи ще са четирите спорни сбирки. За последните две години прокуратурата е дала 278 лица на съда за престъпления, свързани с културни ценности. Обвинителите се оплакват от мекия закон и липсата на контрол над металотърсачи.