Окръжните прокуратури са внесли в административните съдилища 56 протеста срещу незаконосъобразни нормативни актове на общините.

Това стана ясно след като днес Върховната административна прокуратура (ВАП) обобщи резултатите от извършената проверка за законност, разпоредена от главния прокурор Борис Вечлев.

Проверката е по предоставени материали, засягащи прилагането на незаконосъобразни регулаторни режими при регистриране на търговски обекти в 95 общини.

Припомняме, на 2 септември министъра по европейските въпроси Г. Грънчарова и министъра на държавната администрация и административната реформа Н. Василев сезираха главния прокурор за нередностите.

В общинските съвети са внесени за разглеждане 29 предложения за промени на незаконосъобразни актове на общините.

В хода на проверката, след проведени работни срещи между представители на прокуратурата и общинските власти, са инициирани 45 заседания на общинските съвети за отмяна на незаконосъобразни актове.

До приключване на проверката прокуратурата е способствала, в рамките на своите правомощия, за привеждане в съответствие със закона на 130 наредби или части от тях, с които в нарушение на ЗОАРАКСД под различни форми са били въведени ограничителни режими по упражняване на стопанска дейност от търговските субекти.