190 души са осъдени с присъди и постановления от Специализирания наказателен съд през 2016 година. Това обяви председателят на спецсъда Георги Ушев, който представи подробен отчет за изминалата година. 45 лица са били оправдани.

Повече от два пъти е нараснал броят на постъпилите и образувани дела в спецсъда. През 2016 г. те са 6580 дела, в сравнение с 2895 дела през предходната година. Това показва, че всеки съдия е получил средно по 366 броя дела за решаване. Щатната численост на съда наброява 18 съдии, в това число председателят и заместниците му, и 45 съдебни служители.

В спецсъда текат 6 дела за тероризъм.

Ушев изтъкна, че няма съдии с наложени дисциплинарни наказания през 2016 г. Всички са атестирани от Висшия съдебен съвет (ВСС), като 17 са с много добра оценка, а един е с добра.

Двоен ръст на издадените разрешения за СРС-та отчита спецсъдът

Двоен ръст на издадените разрешения за СРС-та отчита спецсъдът

През 2016 г. те са 2271, а през 2015 г. са били 1111

Преобладават делата с 5 подсъдими - 20 дела. Има 10 дела с 10-20 подсъдими, 4 дела с 9 подсъдими и т.н. Шефът на спецсъда изреди и някои от т.нар. дела с обществен интерес, а именно: "САПАРД", "Чуковете", "Килърите 1", "Октопод", делото срещу Златко Баретата, "СИГМА", "Сако", делото срещу Ценко Чоков и други.

6493 дела са приключили до 3 месеца.

Относно обжалването на решенията Ушев изтъкна, че 4 присъди на са потвърдени, 12 са изменени, а 2 са отменени. 148 лица са осъдени на до 3 години затвор. От 3 до 10 години "лишаване от свобода" са получили 34 лица. За двама души е постановен затвор за срок от 10 до 30 години.

За пореден път шефът на Специализирания наказателен съд изтъкна проблема с острия недостиг на помещения. Липсвало помещение за архив и за съхраняване на големия брой веществени доказателства

"Понякога доказателствата пристигат с бусове само по едно дело", обясни той. Той отчете и нуждата от кабинети за съдии. Магистратите вече са по трима в кабинет. Не достигат и стаите за съдебните секретари. Има недостиг и на съдебни зали. В момента съдът разполага едва с 4 съдебни зали, като само една от тях е пригодена за дела с голям брой подсъдими.

"Изискванията за бързо и срочно приключване на процесите по тези дела изискват предоставянето на подходящи условия за работа", коментира Ушев. Той е уведомил ВСС за проблема на съд. В ход е процедура по обществена поръчка за изграждане на архив в подземния гараж на съда.

Ушев подчерта, че провеждането на антикорупционна политика е важна задача. Предотвратяването на кризата с доверието в съдебната система е свързано с борбата с корупцията, смята шефът на спецсъда.