Общата битка за справедливост събра отново майките, които преди 5 години пострадаха в асансьор на "Майчин дом". Те още търсят своята справедливост и наказанието на виновните заради престъпната небрежност, довела до инцидента.

Майките завеждат редица дела срещу родилния дом. Емануела Фролошка завежда две дела. Първото е за нанесени материални щети, тъй като консумативите по лечението са за сметка на лекуващия се. За 3 години тя е претърпяла 7 операции. Това, което не се поема от здравната каса и е платено от семейния бюджет за възстановяването й е на стойност 18 000 лева.

Животът ми се въртеше между операционните и рехабилитационните, сподели Фролошка. Не можех да се върна и на работа, споделя тя.

Второ дело тя завежда за настъпила инвалидизация след инцидента.

Друга майка Детелина Димитрова също разказва: „Дълго време отказвах да приема всичко, което се случи". Коствало й е много време да не превключва телевизионния канал, когато съобщават новините за честите асансьорни аварии. Тя се е борила с вината, че е избрала тази болница, че се е качила в това време в този асансьор. Най я боли от пропуснато майчинство, от всички пропуснати възможности сама да се грижи за детето си.

Всичко това на нас ни беше отнето, каза Димитрова.

Йорданка Василева се разплака при тежкия спомен за онзи инцидент. Исках да забравя, да си представям, че това не се е случвало, каза тя. Не се преживява лесно, изтъкна майката. Искам да дам на детето си примера да се бори, сподели още Йорданка Василева.

По време на инцидента преди 5 години в „Майчин дом" 12 души, от които 9 бременни жени, полетяха към шахтата на асансьора-ковчег. В навечерието на годишнината от ужасяващия инцидент с пропадналия асансьор с бременни жени тръгват общо 6 нови дела.

Малко преди да изтече 5 -годишният давностен срок за завеждане на граждански искове, Детелина Димитрова, Йорданка Василева и Наталия Тилиш, както и семейство Де Буур, решават да потърсят справедливост за нанесените физически и психически травми от преживяния кошмар. Други две нови дела са заведени и от Емануела Фролошка. С новите дела и досега заведените, делата срещу "Майчин дом" са общо 9.

Майките искат иницииране на кръгла маса в НС за състоянието на асансьорите и намиране на решение за безопасността на съоръженията. Съдебните битки на майките не са от вчера. Една от тях вече е спечелила дело на две инстанции не без трудности, разбира се. Очаква се становището на третата окончателна инстанция.