В България астматици са около 5-6% от населението, като всяка година се регистрират близо 15 000 нови пациенти с бронхиална астма.

По данни на Националната здравноосигурителна каса около 2% от детското население в България страда от астма.

Въпреки че актуална статистика за последните няколко години за заболеваемостта от астма у нас няма, както нямаме точен регистър и за редица други болести, подчерта д-р Евгений Генев.

Според статистика от 2004 г., публикувана в Световния журнал за астма, бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване на дихателната система в детска възраст.

Това съобщи на пресконференция днес д-р Евгений Генев, председател на Българска педиатрична асоциация.

Средно между 8 и 15% от децата в света страдат от това заболяване, а около 60% от хората с алергии развиват и астма, съобщава zdrave.net.

Недобре контролираната астма води до влошаване качеството на живот, както и до нарушения в образованието и намален коефициент на социална адаптация, обясниха пред журналисти специалистите по педиатрия.

Заболяването е причина за около 5 000 смъртни случая годишно, 500 хил. хоспитализации и 2 млн. посещения в спешните отделения, като разходите за диагностика и лечение на бронхиалната астма достигат тези за туберкулоза и СПИН.

Асоциацията на боледуващите от бронхиална астма АББА преди година са внесли петиция в Министерство на здравеопазването относно създаването на Национална програма за борба с алергиите, заяви на пресконференцията председателката на пациентската организация Дияна Хаджиангелова.

Тя допълни, че от здравното ведомство са подкрепили идеята, но не са дали ясен отговор кога може да бъде създадена програмата.