Опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са 60% по-малко. Това обяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, която инспектира работата на ГКПП-Брегово, съобщават от пресцентъра на МВР.

Намаляването на опитите на нелегално преминаване, по думите на Бъчварова е същностната работа на Главна дирекция "Гранична полиция" и добър показател за справяне с тяхната дейност.

МВР шефката бе придружавана от зам.-директора на "Националната полиция" старши комисар Константин Димитров и директора на Областната дирекция на МВР-Видин старши комисар Янко Янколов.

На място тримата се запознаха със ситуацията и работата на граничния пункт.

Бъчварова коментира, че през миналата година миграционният натиск на българо-сръбската граница е бил сериозен. Причината е, че именно от там са били основните опити за преминаване на мигрантите към желаната дестинация.

Румяна Бъчварова отчете, че резултатите показват много добра работа на полицаите и граничарите.

Тя подчерта, че оградата по българо-турската граница не трябва да се забравя, както и активната работа на военните. Оградата е почти завършена.

Румяна Бъчварова увери, че се взимат всички комплексни мерки за справяне с миграционния процес. По думите й миналата година е имало средно над 30% спад на миграционния натиск.

Бъчварова се надява и през тази година да има значително намаляване на натиска след създадените нужни условия и предприетите действия, присъствието на европейската агенция за гранично управление ФРОНТЕКС, осигурената техника, както и допълнителното оборудване, което ще бъде обезпечено с европейски средства.

По-рано на среща с ръководството на видинската полиция бе обсъдена провеждащата се спецоперация срещу конвенционалната престъпност.