7 телефонни измами са предотвратени вчера във Варна след намеса на служители на секторите "Измами" на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и "Престъпления против собствеността" към Областната дирекция на МВР (ОДМВР).

В единия от случаите 94-годишна жена е оставила 1 500 лева на посочено от измамниците място. След намесата на полицията парите са върнати на бабата. В останалите случаи от вчера измамите са предотвратени преди потенциалните жертви да дадат исканата сума, съобщиха от варненската областна полицейска дирекция.

Измамниците са използвали схемите "съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция" и "пострадал роднина при ПТП".

Задържаха ало измамник, отмъкнал 6000 лв. от баба във Варна

Задържаха ало измамник, отмъкнал 6000 лв. от баба във Варна

Той заблудил възрастанта жена, че внучката и е причинила катастрофа, при която има пострадал

От полицията предупреждават, че по празниците телефонните измами зачестяват, около празниците и призовават хората да не се подлъгват, да не предоставят лични данни, по никакъв повод да не дават пари на непознати и при съмнителни разговори веднага да подадат сигнал на телефон 112.

"Умоляваме всички, които имат възрастни родители и роднини, да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон", посочват още от Областната дирекция на МВР във Варна.