Пловдивският окръжен съд постанови 7 години затвор за известния в миналото зърнен бос Филчо Колев, съобщи БНР.

Той беше признат за виновен в присвояването на над 500 тона пшеница и ечемик от земеделски стопани и кооперации в Ловешка и Ямболска област през периода 1998-1999 г.

Присвоеното зърно е оценено на 112 хил лв.

Отпадна обвинението срещу Колев за източването на Държавния резерв, както и обвинението за присвояване на общо 11 хил. тона зърно.

По делото, продължило 3 години, са разпитани над 100 свидетели, включително и бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

Материалите по процеса са над 100 обемни тома, назначавани са десетки експертизи.

Филчо Колев като пълномощник на пловдивската фирма "Стантех" е взимал зърно от земеделски стопани и кооперации, като първоначално им е плащал една вноска, а впоследствие не се е издължавал.

Това е първото дело срещу зърнения бос с държавно обвинение, което приключва с осъдителна присъда. Срещу него се водят над 10 граждански дела.

Делото срещу Филчо Колев беше гледано от пловдивския Окръжен съд, тъй като няколко съдебни състава от Ловеч си направиха самоотвод.

По време на съдебното производство Колев не се е признал за виновен и е дал показания само пред следователите, но не и в хода на делото. Присъдата вероятно ще бъде обжалвана, макар че Колев и неговият адвокат отказаха да направят изявления пред медиите след прочитането на присъдата.