7 на сто от хората, които правят опит да се самоубият в България, са деца на възраст под 14 години, сочи статистиката.

Самоубийствата са сред трите основни причини за смърт при хората на възраст между 15 и 35 г., твърди доц. Лиляна Цонева-Пенчева от Националния център по опазване на общественото здраве.

За да бъдат предотвратени самоубийствата през 2000 г. в страната ни стартира проект за превенция, съобщи zdrave.net.
Неговият координатор доц. Лиляна Цонева-Пенчева от НЦООЗ коментира, че в резултат на предприетите мерки през 2007 г. случаите на самоубийства са намалели значително.

През 2000 г. те са били 1500, а през 2007 г., тяхната бройка е спаднала до 900. За тези шест години, през които е действала програмата, са обучени десетки специалисти в местните РЦЗ и РИОКОЗ.
Проведени са обучения и на семейни лекари и дори на учители. В страната ни е въведена система за отчитане на опитите за самоубийства, което е нещо ново за Европа.

За да продължи обаче стопяването на негативната статистика е необходимо програмата от 2000-2006 г. да бъде продължена. Експертите от НЦООЗ са подготвили нов проект, чиято основна цел е укрепването на психичното здраве на цялото население.

Негови изпълнители освен Министерството на здравеопазването ще бъдат Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Като приоритетна целева група за превенция са посочени учениците на възраст между 10 и 18 години.

Проектът е внесен в здравното министерство преди няколко месеца и все още чака одобрение. Доц. Лиляна Цонева-Пенчева коментира, че ако проектът не стартира скоро, има опасност целят труд, хвърлен досега по програмата за суицидна превенция 2000-2006 г., да отиде на вятъра.

Статистиката сочи, че в България  през 2007 г. 21.73 на 100 хил. човека са се опитали да сложат край на живота си. Тази бройка не е никак малка, още повече, че в нея са включени и много деца, някои от които са на възраст под 14 години.

Повечето самоубийци са млади хора и са годни да работят. В тази връзка Световната здравна организация отбелязва, че загубата на един човешки живот при самоубийство е загуба за БВП на страната, в която е живял. Икономическият ефект обаче не е най-важният фактор, който би накарал обществото да търси начин да спре самоубийствата.

Изключително важно е хората да бъдат по-наблюдателни и при определени  признаци за депресия да търсят лекарска помощ при специалист. Общопрактикуващите лекари също би трябвало да имат роля при превенцията на самоубийства. Те трябва да бъдат обучени да разпознават суицидната нагласа и при повишен риск да пращат пациента при психиатър, категорични са специалистите.