Стартират безплатни прегледи за глаукома в 11 града на България, стана ясно на пресконференция, посветена на Световната седмица на глаукомата 2013г.
Беше представена актуална информация за това как протича лечението на пациентите с глаукома у нас.

Безплатните прегледи са в следните градове: София, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Велико Търново, Русе, Варна, Своге, Благоевград, Пещера и Брацигово. Информация за безплатните прегледи ще се предоставя на горещата телефонна линия 0 700 10515.

Фокусът на инициативите тази година ще бъде върху жителите на малките населени места, защото липсата на офталмолог лишава тези хора от всякаква превенция и лечение, съобщиха специалистите.
Над 70 000 българи страдат от глаукома, като близо половината от тях не знаят за болестта си.

Глаукомата се превръща в световна пандемия поради липсата на профилактично лечение и на достатъчна информираност сред хората относно заболяването.
Важно е да се знае, че глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено.
Седмицата 10-16 март е обявена за Световна седмица на глаукомата от Световната глаукомна асоциация. Тазгодишната тема е „Чудо е да виждаш света всеки ден. Не позволявай глаукомата да ти попречи!".

Това заболяване е втората най-честа причина за загуба на зрението в световен мащаб.
Смята се, че по света 4,5 милиона души са ослепени заради глаукома и този брой ще нарасне до 11, 2 милиона до 2020 година.

Поради тихата прогресия на заболяването до 50% от засегнатите хора в развитите страни и до 90% от пациентите в по-слабо развитите страни не разбират, че имат глаукома в първите етапи на заболяването.

Все още не е открито лечение за глаукомата и загубата на зрението е необратима, затова от голямо значение е ранното откриване на болестта.
Глаукомата е поразила между 60 и 70 млн. души, от които 7 милиона са двуочно слепи.