71-годишен мъж преби и заля с бензин лицето на жена, която е имала издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие.

В тази връзка под ръководството на Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Гоце Делчев, се води разследване по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда и принуда чрез употреба на сила в условията на домашно насилие, заплашване и неизпълнение на незабавна заповед за защита от домашно насилие. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1; по чл. 143, ал. 3, вр. ал. 1, пр. 3, хип. 1 и по чл. 296, ал. 1, хип. 2 от НК.

Досъдебното производство е образувано на 3 август за това, че на предишния ден 71-годишният Ф.Б. не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие. Въпреки че бил отстранен от жилище в село Абланица, област Благоевград, той влязъл в него.

В хода на разследването и въз основа на показанията на разпитаните свидетели е установено, че на 27 юли обвиняемият причинил на З.З. телесна повреда. Ударил я с туба и я залял с бензин по лицето.

Побоят и принуждаването чрез употреба на сила и заплашване спрямо пострадалата са извършени в условията на домашно насилие и са предшествани от системно упражняване на физическо и психическо насилие от негова страна спрямо жената.

Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесен иск в съда за постоянния арест на Ф.Б.

Действията по разследването продължават.

Домашно насилие: Близо 2 000 заповеди за защита за половин година

Домашно насилие: Близо 2 000 заповеди за защита за половин година

596 досъдебни производства са образувани за първите шест месеца на 2023 г.