778 нови полицейски служители са назначени за първите 7 месеца на тази година. В сравнени с миналта година за този период назначените са били 197.

Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг, на който представи приоритети на министерството му по изпълнение на програмата на правителството.

"Една мантра имаше, с която и аз се подведох със синдикатите - че няма достатъчно желаещи за основните длъжности - полицаи, жандармеристи, граничари, пожарникари", коментира Радев и посочи само един пример: за 9 места в Пловдив кандидатстват 120 души.

Министър Валентин Радев увери, че ще настоява за още средства в бюджета за екипировка и оборудване. Отделени и предвидени са 200 000 лв. за закупуване и пълна подмяна на лични предпазни средства на пожарникарите.

Телефонните измамници - приоритет на МВР

Телефонните измамници - приоритет на МВР

Министър Радев не проумява как толкова хора се "връзват"

Още една мярка е увеличаването броя на стационарните и мобилните камери за контрол на пътя. Радев коментира, че е създадена организация за обявяване на обществена поръчка за доставка на 15 стационарни уреди за осъществяване на контрол на скоростта.

Вътрешният министър посочи, че се готви стратегия за увеличаване на капацитета на академията на МВР, включително центровете за подготовка в Пловдив, Казанлък и Варна.

Един от приоритетите на Министерството на вътрешните работи ще е миграционната политика - недопускане и връщане на незаконно пребиваващи мигранти. От началото на тази година се прилага план за осъществяване на политиката за връщане на незаконни мигранти. Регулярно се връщат граждани основно на Афганистан и Ирак, които не са получили международна закрила и статут на убежище, включително и през съда.

Като друга цел министър Радев посочи повишаването на капацитета за охрана на границата. Автомобили с висока проходимост за гранична полиция ще бъдат купени със средства от 160-те млн. евро европейска помощ. Министърът обясни, че са удължили срока за усвояването на европейска помощ до октомври догодина.

"До момента са усвоени или буквално договорени и разплатени 57 087 659 млн.евро", заяви Радев и допълни, че са в процес на провеждане 36 процедури за възлагане на обществен поръчки на обща стойност 15,5 мнл. евро. Други 41 процедури на обща стойност около 32,5 млн.евро са в процес на подготовка. Радев подчерта, че е уверен, че с удължаването на срока, тези 160 мнл.евро ще успеят да ги усвоят.

Като други приоритети, който посочи вътрешният министър Радев, са противодействието на тероризма и организираната престъпност и корупцията.

Министърът на вътрешните работи постави акцент върху ефективното противодействие на престъпните структури, които са специализирани в извършването на телефонни измами.