Аз лично не мога да проумея как толкова хора се "връзват" и вярват на телефонните измамници. Това заяви пред журналисти след като представи приоритетите на правителството в областта на сигурността министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Именно един от очертаните приоритети на МВР е борбата с продължаващите вече десетилетие телефонни измами.

Министър Радев сподели иронично, че даже са си говорили с колеги да издирят измамниците и да ги вземат на работа към МВР, "щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, с опит и мъдри, да си дадат парите".

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи е начинът, по който работят телефонните измамници, да става достояние. "Не само, че някой е бил измамен, а точно как е станало", обясни министърът.

В рамките на пресконференцията при представяне на приоритетите Валентин Радев открои като значимо сформирането на самостоятелен отдел "Измами" в областните дирекции на Плевен, Русе, В. Търново, които се борят с телефонните измамници. Именно на тези територии е концентриран криминалния контингент по този вид престъпност.

Вече е осъществен контакт с колегите от Румъния, увери Валентин Радев във връзка с въпроса за използваните от измамниците карти от Румъния.

778 нови полицаи назначени тази година

778 нови полицаи назначени тази година

Министър Радев се подвел по мантрата, че няма желаещи

Във връзка с междуетническото напрежение, което възникна в Асеновград, Радев заяви, че кметът на града е обещал до края на месеца да осигури временно място, където да се помещава полицейското управление.
До края на този месец това трябва да се случи, обясни министър Радев и увери, че МВР е готово с щата.

Разпорено е и се правят проверки на всички "горещи точки", които са свързани с такива случаи. Проверява се дали и в кои махали преди това е имало полицейски управления.