Задържаните контрабандни цигари на ГКПП "Кулата" са 8 милиона и 400 хиляди. Това съобщиха на брифинг в Петрич главният секретар на МВР Ивайло Иванов и заместник главния прокурор Иван Гешев.

На брифинга присъстваха и директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и директорът на ГДГП ст. комисар Светлан Кичиков.

Снимка 418122

Източник: БГНЕС

В камиона не е пренасяно нищо друго - цялата товарна част е била пълна с котрабандната стока.

Камионът е спрян на влизане в България.

Хванаха 600 кг трева на границата с Македония

Хванаха 600 кг трева на границата с Македония

800 мастербокса контрабандни цигари са спрени на Кулата

На брифинга беше дадена повече информация и за голямото количество марихуана, засечено на ГКПП "Златарево".

Камионът бил празен по документи. В дъното на товарната част, откъм кабината на водача, имало тайник, в който били поместени десетки пликове с марихуана.

Снимка 418113

Източник: пресцентър МВР

Снимка 418114

Източник: пресцентър МВР

"Марихуаната е от Косово, висококачествена и най-вероятно е за българския пазар. Камионът е български с български шофьор. Селектиран е за проверка на ренген. Интересното е, че когато се е получило разпореждането за тази проверка шофьорът е симулирал, че му е лошо, хоспитализиран е в болнично заведение, там той се е опитал да избяга, но колегите са го задържали", каза Иван Гешев, цитиран от "24 часа".

Ивайло Иванов от своя страна припомни, че миналата година са били унищожени над 100 тона канабис в района. Това вероятно предизвикало криза на наркопазара и се налагало внос от чужбина.

"Характерното и при двата случая е, че има голяма степен на предварителна подготовка на осъществяващите тази организирана престъпна дейност през нашата граница. Действително са изработени така професионално тапите", каза шефът на митниците Георги Костов.

И двамата водачи са задържани за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Снимка 418123

Източник: БГНЕС