Съдът в Бургас наложи наказание от 8 г. "лишаване от свобода" на Петър Жеков за братоубийство.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим. Заседанието на Бургаския окръжен съд се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие.

Според съда на лице са многобройни смегчаващи обстоятелства. Това е причината наказанието да е определено под най-ниския предел.

Бургаският окръжен съд призна Петър за виновен, че на 27 юни 2016 г. в землището на село Равда, община Несебър, умишлено е убил брат си Коста. Според съда убийството е извършено с особена жестокост.

Припомняме, на 27 юни 2016 г. около обяд Коста и Петър отишли с каруца до дома на съселянка в Равда. Били й обещали да превозят оградната й мрежа. След като натоварили мрежата на каруцата, двамата си тръгнали и отишли в бараката на Коста. Около 16.00 ч. двамата още били там, когато Петър грабнал брадвата и заставайки странично спрямо брат си започнал да го удря с нея в тила, а ударите нанасял с режещата част с различна интензивност.

Предадоха на съд братоубиец от Равда

Предадоха на съд братоубиец от Равда

Умъртвил жертвата с множество удари с брадва

По този начин пръски от кръвта на жертвата се разпилели както върху входната врата на постройката, така и върху тениската и шапката, които подсъдимият носел. Петър оставил брадвата пред друга постройка - използвана за кошара, и си тръгнал. Оставил Коста да лежи по лице в локва кръв. Жеков тръгнал към Равда и на около 130 метра от бараката съблякъл жълтата тениска, покрита с кръв, и я хвърлил в тревата встрани от пътя. В Равда около 17.00 ч. срещнал свой познат, на когото споделил, че е открил брат си да лежи "целия в кървища" и че някой го е пребил. След това отишъл до близкия фризьорския салон, в който работила внучката му, и я помолил да го подстриже.

Тогава Жеков, който изглеждал ядосан и разстроен, казал, че брат му "бил бит", след което си тръгнал. Притеснена за състоянието на Коста, около 18.00 ч. внучката се обадила на приятеля си и споделила за разказаното от дядо й. Тогава двамата, заедно със сестра й и съпругът на сестра й отишли да проверят бараката.

След като стигнали до имота, двамата мъже отишли в постройката и открили неподвижното тяло на земята. Междувременно подсъдимият се прибрал в дома си в Равда и споделил със съпругата си, че не издържа на притесненията, които му носил брат му.

На следващия ден бил задържан от органите на реда.

Петър Жеков е признал пред съдебния състав вината си. Към момента той остава под "домашен арест".

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Бургас.