8 месеца след смъртта на Пламен Куцаров все още няма повдигнати обвинения. Това се казва в отворено писмо до медиите от родителите на убития - Станиславка и Димитър Куцарови.

Родителите се опасяват, че с повдигането само на обвинението за убийството на сина им се цели осуетяване търсенето на отговорност от служителите на МВР, извършили ареста както и други ръководни органи.

Те припомнят, че в хода на извършената служебна проверка на Дирекция „Инспекторат" при МВР е установила, че са допуснати тежки нарушения на служебната дисциплина от пряко ангажираните със случая полицейски служители. Установени са и поименно всички служители на МВР, участвали и допринесли за смъртта на Куцаров.

Образувано бе досъдебно производство. Непосредствено след смъртта на сина им прокуратурата повдигна обвинения на виновни длъжностни лица от МВР.

„Държим да подчертаем, че не само обвинените до момента двама служители са допринесли за смъртта на сина ни. От момента на задържането му до смъртта му са били нарушени законови и подзаконови нормативни актове, регламентиращи дейността на МВР", категорични са родителите на починалия арестант.

В извършената проверка от „Инспектората" на МВР са установени поименно всички служители допуснали различни нарушения по отношение конституционните права на Пламен Куцаров.

Според родителите на Куцаров, тези нарушения освен предпоставка за търсене на дисциплинарна отговорност се явяват и достатъчно данни за започване на наказателно преследване срещу тях за извършено престъпление,  както и по отношение на техните преки ръководители.

Родителите припомнят още, че по делото беше назначена и изготвена тройна съдебномедицинска експертиза, която бе поставена под съмнение. В резултат на това беше назначена повторна с участието на девет вещи лица.
Тази експертиза все още не е изготвена и приложена към делото. Този факт според родителите на Куцаров поражда съмнение относно безпристрастността и обективността на разследването.

Случая има своето сериозно обществено значение и последици и ако бъде допуснато да прикрие истината, това ще е пряко посегателство върху конституционните права на българските граждани, категорични са родителите.

Припомняме, Пламен Куцаров почина на 21 януари при ареста. Ирен Вълев и Божидар Проданов са обвинени за причиняване на смърт заради небрежно изпълнение на служебните си задължения.

Вътрешната проверка, свързана със смъртта на арестувания, доказа тежки нарушения в работата на осем антимафиоти.
Срещу служителите от Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" са образувани осем дисциплинарни производства.
Тогава Михаил Миков призна, че има нарушения в процедурите за задържане и конвоиране по случая Пламен Куцаров.