Проучване, проведено у нас показва, че за 80% от изследваните съществува реален риск от развиване на сърдечносъдово заболяване, информира zdrave.net.

Едва 20% от изследваните попадат в групата на незастрашените.
Проучването е направено сред 3745 българи на възраст над 40 години.

Един от резултатите от изследването показва, че 64% от анкетираните, които използват едно от най-достъпните и ефикасни средства за профилактика на сърдечносъдовите заболявания - аспирин, го приемат в погрешна дозировка и с неправилна честота.

На пресконференция утре в столичната университетска болница „Св. Екатерина" ще бъдат представени подробните резултати от проучване върху нагласите и поведението при сърдечносъдови заболявания. Ще се даде старт на Националната програма „Протекция".

На пресконференцията ще присъства проф. д-р Цветанка Кътова, председател на Дружество на кардиолозите в България, която ще коментира сърдечносъдовите заболявания и начините за профилактика на сърдечносъдовия риск.

Д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог, от Александровска болница, ще представи резултатите от изследването на нагласите и поведението при сърдечносъдовите заболявания.

Д-р Станимир Хасърджиев ще представи Националната програма „Протекция" и съпътстващите я инициативи през 2008 г.
На пресконференцията ще бъдe предоставена информация за причините и последствията от сърдечносъдовите заболявания.