През 2014 г. България е давала най-често гражданство на украинци, руснаци и молдовци, показват данни на Евростат.

България е предоставила през посочената година гражданство на общо 900 души. Само един процент от тях са произхождали от страни от ЕС. Същевременно държавите от ЕС са осигурили гражданство на 890 хиляди души, като основен дял заемат мароканците. Отчита се, че спрямо 2013 г. има спад от близо 100 хиляди души, получили гражданство на държава от ЕС.

След мароканците, по численост чужденците, получавали най-често европейски паспорт, са били албанци, турци, индийци. Румънците и поляците са сред европейците, получавали най-често гражданство на друга държава от Общността.

Статистиката показва, че през 2014 г. най-често гражданство на ЕС са получавали африканци (28.7 на сто), следвани от европейци (28.3 на сто), американци (от Северна и Южна Америка, 21.2 на сто), азиатци (19.8 на сто).

Испания най-често дава европейско гражданство на неевропейци. Тя е предоставила поданство на близо 206 хиляди души, главно от Мароко. В ЕС най-рядко гражданство е присъждала Литва (на 183 души, една трета от които са руснаци).

Девет от 10 чужденци, получили гражданство на ЕС, са произхождали от държава извън Общността. Най-отчетлива е тази тенденция в Естония и в България, тъй като в 99-100 процента от случаите в тези две страни е предоставяно гражданство на хора от държави извън ЕС.