Автори на телефонни измами са задържани при полицейска операция, проведена от служители на ОД на МВР-Русе
С реализираната операция са предотвратени десетки бъдещи телефонни измами в региона, съобщават от пресцентъра на МВР.

Полицейската операция е започнала рано тази сутрин на територията на град Ветово. Служителите на реда влезли изненадващо в домовете на лица, за които били събирани данни, че са организирали и участвали в схеми за телефонни измами в Русенска област и в страната.

Иззети са 10 мобилни телефонни апарата, 15 SIM-карти на различни мобилни оператори, две компютърни конфигурации, бележници с телефонни номера, договори и фактури за покупки и платени сметки към мобилни оператори, пари - над 3000 лева, 150 щатски долара, 50 евро, и други вещи.

По информация на областната дирекция групата действала по добре позната и описвана вече схема. Още преди предприетата операция служителите на реда успявали да спасят голяма част от потенциалните жертви след получена информация и своевременно предупреждение на жителите.

За 24 часа в РУ на МВР са задържани деветима. Към момента е изяснено, че с тези телефони и карти са извършени измами в размер на 32 000 лева и за които има заведени 5 досъдебни производства за довършени престъпления. Установено е още и ползването им в 5 опита за измама, чиято стойност е около 7000 лева.

Материалите по досъдебните производства са докладвани в Русенската районна прокуратура.
Срещу петима на възраст от 15 до 34 години се очаква да бъде повдигнато обвинение и поискана мярка за неотклонение "задържане под стража".

В действията на русенските криминалисти са се включили и колегите им от ОД МВР - Враца. В групата на задържаните е и 24-годишвн мъж от Ветово, който е разследван за серия от телефонни измами, извършени на територията на Област Враца.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава. С реализираната операция са предотвратени десетки телефонни измами в региона.