Общо 94 души са задържани за киберпрестъпност през 2023 г. От тях 31 са с повдигнати обвинения.

С цел превенция на престъпления срещу онлайн сексуална експлоатация на деца, са проведени 80 лекции в училища. Премахнати са 8372 материала с незаконно съдържание, представляващи детска експлоатация. Издадени са 183 разпореждания по ЗМВР, което е довело до премахването на общо 9880 индивидуални обекта (музика, филми, софтуер) на авторското и сродни на него права от различни интернет сайтове. Свалени са 15 сайта, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост.

Това сочи отчет-анализът на ГДБОП за 2023 г., който бе представен от директора главен комисар Явор Серафимов. Той изрази увереност, че целенасочената и всеотдайна работа за гарантиране на по-благоприятна среда за сигурност е от ключово значение за надграждане на постигнатото. На представянето на отчета присъстваха също вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев.

През 2023 г. са проведени 284 специализирани полицейски операции, което е с 8% повече спрямо 2022 г., в т.ч. и 22 акции с чужди партньорски служби.

Установени, документирани и неутрализирани са 115 организирани престъпни групи (ръст с 37%).

В резултат на проведените разследвания по 957 досъдебни производства, в т.ч. от минал период, новообразувани, върнати и възобновени - са повдигнати обвинения на 249 извършители на престъпления.

Резултати по основни направления на дейност:

Наркотици - пресечени са 5 трансгранични канала за трафик на марихуана. Разкрити са 2 лаборатории - 1 за производство на ефедрин и 1 високотехнологична лаборатория за синтез на синтетична дрога. Самостоятелно и съвместно с други служби в МВР и Агенция "Митници" на територията на страната са заловени над 850 кг наркотици, както и прекурсори.

Трафик на хора - документирана и пресечена е дейността на групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за трудова експлоатация, за просия на територията на Кралство Швеция и за отнемане на кръв и кръвни съставки (плазма). При съвместна акция с британските служби е неутрализирана трансгранична престъпна група за трафик на жени, проведена в рамките на съвместен екип за разследване.

Нелегална миграция - задържани са 75 души, съпричастни към дейността на организирани престъпни групи, подпомагащи незаконната миграция - 64 са привлечени в качеството на обвиняеми. Самостоятелно или съвместно с други служби са задържани 537 незаконни мигранти.

Фалшификации - иззети са неистински парични знаци на обща стойност 151 700 евро, 21 900 щатски долара и 1000 швейцарски франка. На територията на страната са разкрити 4 работилници за изготвяне на неистински официални документи.

Контратероризъм - иззети са 37 огнестрелни оръжия - пистолети, карабини, ловни и малокалибрени пушки, автомати, 18 преработени газови пистолета; над 7000 бойни, 50 газови, над 40 халосни, 78 ловни и 82 малокалибрени патрони; взривни вещества и други общоопасни средства.

Корупция - иззети са суми в лева, евро и щатски долари, електронни носители на информация, печати, бележки, документи и фактури. Успешно са проведени 4 полицейски акции под надзора на Европейската прокуратура за разкриването на измамни схеми за злоупотреби със средства от европейските фондове.

Изпиране на пари" - обезпечени щети в размер на 5 172 255 лева и 238 085 евро.

Контрабанда" - пресечени 4 канала за контрабанда. Иззети са 62 639 688 къса цигари, 26 350 кг нарязан тютюн , 34 000 къса пури; 22 368 литра високоградусен спирт, 12,646 кг злато; 4 778 литра и 502 кг препарати за растителна защита. На територията на страната са разкрити 2 фабрики за производство на цигари без български акцизен бандерол. Отчита се ръст на иззетите количества цигари без акцизен бандерол с 80% в сравнение с година по-рано.

Данъчна и осигурителна система" - проведени 8 специализирани полицейски операции. Установените икономически щети са в размер на 21 696 887 лв. и 2 500 000 евро.

Трафик на културни ценности - иззети са 1166 монети, 49 накита, 34 картини и икони; църковни принадлежности и множество предмети с белези на движими културни ценности и др. Пресечен е канал за трафик на културни ценности.

Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари - проведени 15 специализирани операции и извършени 551 229 проверки на транспортни средства на фискалните пунктове на територията на ГКПП. Организирани и координирани са повече от 1290 проверки, в които участват структури на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР и НАП, на местата на получаване на машините, суровините и нетютюневи материали - увеличение с близо 14% спрямо координираните контролни действия през аналогичния период на 2022 г.

ГДБОП е лидер при реализирането на оперативните планове за дейности в рамките на Европейската мултидицплинарна платформа за борба със заплахите от престъпността (ЕМРАСТ) по три приоритета: "Трафик на хора"; "Хероин, кокаин и канабис" и "Престъпления свързани с интелектуална собственост, фалшиви стоки и пари". Ко-лидер е на държави като Испания, Великобритания и Румъния по дейности от други приоритетни области.