Делото за двореца „Кричим" беше отложено за пореден път, след като ищците пожелаха в дома на 94-годишна очевидка в Куртово Конаре да бъде проведено извънредно съдебно заседание. Причината е, че макар и в добро психическо здраве, физическата немощ й пречи да дойде в съда.

На второто поредно заседание на окръжния съд във връзка с гражданския иск на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза за възвръщане на двореца "Кричим" бяха приети и две съдебно-технически експертизи.

Според направената от вещото лице Мария Михайлова оценка става въпрос за над 300 декара ниви на стойност 445 800 лева, предаде Plovdiv24.bg.

Ответниците в лицето на юристите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на областната администрация не приеха като достатъчно обективна тази сума.

Според тях Михайлова не е присъствала на място и не е знаела за подобрената от държавата инфраструктура - пътища, алеи, изкуствено езеро, канали и други придобивки.

Адвокатите на ищците не бяха напълно удовлетворени от експертизата на вещото лице инженер Васил Герасимов. Според тях не са взети под внимание всички съществуващи документи и настояха тя да бъде допълнена.

Според инж. Герасимов постройките на територията на двореца в момента не са идентични на някогашните, тъй като в голямата си част са били надстроявани или пристроявани.

Адвокатите поискаха да бъде направена нова експертиза от вещо лице - архитект, който да установи кога точно във времето е било извършвано строителството, тъй като специалността на Герасимов е инженер-геодезист и самият той призна, че няма нужната за целта компетентност.

Ответниците представиха нови доказателства, датиращи от 1902 година, когато в официално писмо до 12-тото Народно събрание тогавашният кмет на село Куртово Конаре се оплакал, че от царската власт се посяга върху частни имоти и общински земи, за да бъде отделена територия за двореца.

Те приложиха и копие от лична карта на Цар Борис Трети, където е упоменато, че неговата длъжност е "Държавен глава". Според тях това недвусмислено подсказва, че, в качеството си на такъв, царят е разполагал с държавните имоти.

На 16 март тази година в двореца "Кричим" за оглед ще бъдат допуснати вещите лица Мария Михайлова и архитектът, който предстои да бъде определен. Следващото заседание по делото бе определено за 21 април.