По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 96 "финансови мулета" и 4 лица, които ги набират, както и 222 жертви от престъпната дейност - със 150 повече от миналата година. Във връзка с борбата с финансовите престъпления, в хода на текущата кампания, с помощта на банките в страната, са установени 177 неправомерни транзакции - почти двойно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 5 млн. евро.

Асоциацията на банките в България заедно с правоохранителните органи, за седма поредна година се включва в общоевропейската кампания срещу схеми за изпиране на пари и набиране на финансови мулета. В нея участват финансови институции и правоохранителни органи от още 27 държави.

Финансово "муле" е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на "финансови мулета" се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни, например, продължаващата пандемия COVID-19. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства - студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като "финансови мулета", да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях

Тази година са установени над 18 000 лица "финансови мулета" и 324 лица, които ги набират, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 1 803 лица, според данни на Европол. В хода на кампанията са инициирани 2 503 разследвания. Повече от 500 банки и други финансови институции са помогнали за докладването на над 7 000 неправомерни транзакции, в които са използвани "финансови мулета", предотвратявайки щети за 67.5 млн. евро, което е двойно повече от миналата година.

Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 - EUROPOL/, а партньор е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Банковият сектор в България подкрепя усилията на правоохранителните органи и си сътрудничи активно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови престъпления, свързани с изпирането на средства, придобити от незаконна дейност. Банките имат строги правила и изисквания, чрез които идентифицират своите клиенти, на което се дължи и голямото доверие, с което се ползват сред потребителите на финансови услуги.

#НебъдиМуле

Информационната кампания #НебъдиМуле, посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама, започва днес на европейско ниво. В брошурите, публикувани на уеб страницата на АББ, може да бъде получена повече информация относно начините за набиране на "финансови мулета", как да се предпазим и какво трябва да направим, ако подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Ако смятате, че се опитват да ви използват като "финансово муле", незабавно трябва да предприемете действия, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете веднага вашата банка и полицията.