Общо 960 литра и 308,5 кг недекларирани и забранени за внос пестициди са задържани от митничарите на МП Лесово само от началото на месец март. Разкрити са четири опита за контрабанден внос.

185 литра и 88,5 кг контрабандни препарати за растителна защита откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в микробус с българска регистарция, пътуващ от Турция за България.

При извършената щателна проверка, митническите служители откриват в товарното помещение на микробуса черни сакове, пълни с 250 опаковки в туби и пакети. В тях се открити общо 185 литра и 88,5 килограма недекларирани препарати за растителна защита от 5 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС.

Срещу нарушителя, български гражданин с инициали С.Б. и адресна регистрация в област Добрич, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. 

Контрабандните препарати са открити при щателни митнически проверки на два микробуса, един лек автомобил и един автобус. Най-голямото количество от 499 литра и 25 кг пестициди е открито в чували под седалките в пътническия салон на автобуса.

И четиримата нарушители са български граждани. Срещу тях са съставени актове по Закона за митниците.

Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.