Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева поиска отвод на цялата Софийска градска прокуратура. За пореден път адвокат Владислав Янев обяви, че прокурор Николай Христов „настройва” обществото срещу подсъдимата.

Както на предишните заседания, така и днес, защитата поиска отвод на наблюдаващия прокурор и на съдебния състав. Новото този път бе, че Янев поиска отвод на цялата СГП, а аргументите си той излага цял час.

Припомняме, Ковачева е обвинена за това, че опитала да убие четиридневно бебе в столичната болница „Софиямед” през април миналата година. Тя е нанесла множество удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на момиченцето и го е задушавала с ръце в областта на врата. От ударите бебето получи тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток, като имаше и опасност за живота му.

Адвокат Янев си позволи да прекъсва съда, което накара магистратите да го предупредят, че може да отнесе глоба за това.

Според защитата разследването по случая с жестокия побой върху малката Никол било манипулирано. „Неколкократно прокуратурата изнася делото от съда”, се възмути още Янев.

Той обвини прокуратурата в това, че не е работила по друга възможна версия - изпускане на бебето.

„Налице е една грандиозна манипулация”, констатира защитникът на Ковачева. По думите му Ковачева била бита в главата в юмруци в Съдебната палата след едно от заседанията.

Стана самоцел на адвокат Янев да иска отвод на прокуратурата и съда”, коментира на свой ред прокурор Николай Христов. Според него Янев се опитва да отклони вниманието от предмета на делото.

Исканията на адвокат Янев бяха оставени без уважение от съдебния състав, който пристъпи към разпит на явилите се свидетели.

Разпитана беше Мануела Димитрова, която е работила като санитарка в „Софиямед”. Жената разказа, че е влизала при бебетата единствено, за да взема мръсното бельо, но не е имала никакъв допир с тях. Тя разказа, че след случката с Никол в болницата настанала суматоха. Димитрова видяла бебето жълто. В коридорите на Съдебната палата тя изтъкна, че е възмутена от случая. „Това, ако ми се случи, не знам какво ще направя”, коментира тя.

Разпитана беше и лекарката Станка Анчова. Жената е на граждански договор в „Софиямед” и дава по 4-5 дежурства на месец. Анчова каза, че е в колегиални отношения с подсъдимата Ковачева. Бебетата се носели на майките в количка, а не на ръце. Според Анчова акушерката Емилия Ковачева е имала добър контакт с майките.