Делото срещу задържаните катаджии при операция „Палките" трябва да се гледа в компетентен съд - Софийския градски или Пловдивския окръжен.

Това заявиха двама адвокатите на двамата полицаи от Пловдив по време на вчерашното заседание.

Не казваме, че Пазарджишкият съд е некомпетентен, но разследването е водено от София и там трябва да върви процесът, каза един от защитниците.

Припомняме, в петък Софийски градски съд прехвърли делото в Пазарджик.

Пазарджишки окръжен съд остави с постоянна мярка за неотклонение „задържане по стража" полицаите, задържани при операция „Палките."

Припомняме, на 8 юни бяха задържани десетима катаджии при спецоперация срещу изнудването на шофьори за пари. Това са Стоян Илиев, Иван Араланов, Георги Георгиев, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Здравко Тодоров, Марин Инджов, Илия Сотиров, Петър Костадинов и Наско Ставрев.

Групата криела парите от получените подкупи в полицейски палки с винт. Осем от задържаните са от Пазарджик и двама - от Пловдив. Наложена им бе мярка за неотклонение 72 часа. На задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за престъпление „подкуп".

Съдът счете, че e налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъпленията, за които са им повдигнати обвиненията, както и че има реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Пловдивски апелативен съд.

Делото на катаджиите рушветчии бе гледано при закрити врата, заради изслушването на СРС-та.