Софийски апелативен съд ще разпита повторно петима свидетели по делото за убийството на Андрей Монов. Адвокатите на Джок Полфрийман обжалват 20-годишната присъда, която СГС постанови на 2 декември миналата година.

Австралиецът бе признат за виновен и за опита за убийство на Антоан Захариев.
Адвокат Динко Кънчев поиска от апелативния съд повторно изслушване на свидетелите, тъй като според него показанията им се различават от показанията, дадени на досъдебното производство. По думите му става въпрос основно за противоречия за хронологията на събитията от фаталната нощ.

Закон, приет на 28 май тази година, позволява, ако такива противоречия действително бъдат установени при повторния разпит, да бъдат прочетени в съдебна зала показанията на свидетелите, дадени в досъдебното производство.

Повторно ще бъдат разпитани гражданския ищец Антоан Захариев, тримата полицаи, участвали в ареста на Полфрийман и свидетелят Александър Донев, който също е бил в компанията на убития Монов.

Според адвокат Кънчев все още не е установено достатъчно категорично, че смъртта на Андрей Монов е настъпила именно след нараняване с инкриминирания нож.

Освен това адвокатът поиска да бъдат повторно прегледани записите от охранителните камери от нощта на убийството, но съдът прецени, че искането не е основателно и го отхвърли. Неуваженото искане за повторно изслушване на експертизите може да бъде причина защитниците на Джок Полфрийман да обжалват и на по-горна инстанция - Върховен касационен съд.

„Успехът е на 50%, защото съдът все пак уважи част от доказателствените искания", коментира защитникът на Полфриймън.

Прокуратурата иска доживотен затвор за убиеца на Андрей Монов, а частните обвинители настояват за доживотен затвор без право на замяна.

С определение от 27 юли тази година САС не допуска допълнителни доказателствени искания. Определението беше обжалвано от адвокатите на австралиеца, но без резултат.
Припомняме, Андрей Монов е син на известния български психолог Христо Монов, който също дойде в съдебната зала.

Следващото заседание по делото е насрочено за 11 ноември, когато трябва да бъдат разпитани петимата свидетели. Процесът се следи и от чуждестранни медии.