Защитничката на Иван Евстатиев възнамерява отново да депозира искане за освобождаването му от ареста с по-лека мярка. Това най-вероятно ще стане на 3 май – първия работен ден след празниците, съобщава Дарик.

Припомняме, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев е обвинен в изнасилване на непълнолетно момиче. Той бе арестуван през януари. Оттогава е с мярка за постоянен арест.

Адвокат Ташкена Колчева ще предложи Евстатиев да излезе на свобода под парична гаранция или домашен арест. Крайното решение обаче зависи от съда.

Вече три седмици Иван Евстатиев е в психиатрична болница. Той е в тежка депресия, забелязани са суицидни намерения. В епикризата е записано, че можела да се отключи и шизофрения.

Медиците са очаквали да видят подобрение от терапията още между втората и третата седмица. Възможно е Евстатиев да бъде изписан след Великден.

Състоянието му от юридическа гледна точка щяло да се оценява от експертиза. Медиците изтъкват, че екскметът има подобрение при диабета и бъбречната недостатъчност.

Защитничката му е убедена, че дори и в болницата клиентът й да е стабилизиран, ако влезе в ареста, състоянието му отново ще се влоши. Тя припомня, че проблемите с бъбреците и диабетът били открити, след като Евстатиев е приет по спешност за лечение на инсулт. Колчева е категорична, че е недопустимо една мярка за неотклонение да се превръща в репресия над човек с разклатено здраве.

Адвокатката е убедена, че процесът не трябва да започва, без да е имало очна ставка между обвиняемия и пострадалата. Юристката възнамерявала да предяви пред съда нови доказателствени искания.