Създават единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети, съобщиха от Националното бюро за правна помощ /НБПП/. Помощта ще бъде внедрена до две години, а финансирането ще дойде по Оперативна програма "Добро управление".

Заради промените в Закона за правната помощ, заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов проведе работна среща с ръководството на НБПП, на която бяха очертани задачите в краткосрочен план.

0700 18 250 е телефонът за първа правна помощ

0700 18 250 е телефонът за първа правна помощ

Предвиждат юридически съвети и за лица без адрес

Приоритетно ще се работи именно по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ от всички адвокатски съвети.

Подобен пилотен проект във Великотърновския апелативен район показа, че това е добре работещ модел за електронно отчитане. Той бе тестван през миналата година и към момента правната помощ в адвокатската колегия в града се извършва по електронен път.

На срещата при заместник-министър Тарандов стана ясно, че вписаните адвокати в Националния регистър за правна помощ към края на 2016 г. са 5 588. За сравнение през 2015 г. те са били 5 272. През миналата година са били подадени 488 заявления за вписване, заличени са 172 служебни защитници.

Все повече работници имат нужда от правна помощ, но нямат пари за нея

Все повече работници имат нужда от правна помощ, но нямат пари за нея

60 адвокати на КТ "Подкрепа" са на разположение

От Националния телефон за първична правна помощ - 0700 18 250 са дадени 2 940 консултации и правни съвети. Ще продължи и създаването на Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии. Към момента такива действат в Габрово, Благоевград, Варна, Сливен и Видин.

Бум на нуждаещи се от правна помощ

Бум на нуждаещи се от правна помощ

Хиляди обаждания постъпват на горещ телефон

Очакванията са тази година да нарасне броя на консултациите по телефона и в центровете, тъй като с измененията в Закона за правната помощ се разшири кръгът от лица, имащи право на правна помощ. Целта е тя да стане по-лесно достъпна за хората от уязвими социални групи и да се преодолее формализмът в системата.