От Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация, с която застанаха зад битата столична адвокатка. В декларация колегите й изразиха възмущението си от този акт на насилие.

"Посегателството върху здравето и живота на всяко човешко същество е недопустимо и предизвиква справедливия ни човешки гняв. Случилото се е грубо посегателство не само срещу личността, честта и достойнството на адвоката, но и срещу цялата свободна и независима адвокатура", пише в декларацията.

От Висшия адвокатски съвет призовават българската държава в лицето на МВР и всички компетентни органи да предприемат незабавни действия, за да бъде наказан извършителят на това гнусно деяние.

Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична подкрепа за нападнатата ни колега-адвокат и декларира, че ще отстоява с всички допустими от закона средства правата на адвокатите и възможността за упражняване на професията без страх.

От колегията ще се борят за намаляване на агресията и посегателствата върху здравето и личността на българските граждани. Позицията е подписана от председател на Висшия адвокатски съвет - Ралица Негенцова.

От своя страна часове след нападението в кантората си битата адвокатка описа случая в социалните мрежи. Това не е първото подобно нападение на Евгени Емилов Костов, който вече е задържан за 72 часа, пише пострадалата В. Владова.

Припомняме, в четвъртък, 18 октомври, в кантората си бе нападната и бита адвокат В. Владова (това е името на юристката, публикувано от МВР). Нападателят - Евгени Емилов Костов е опитал да изнасили адвокатката, разказа самата тя.

Полицаи изясняват случай на клиент, нападнал адвокатката си в София

Полицаи изясняват случай на клиент, нападнал адвокатката си в София

Мъжът е обявен за издирване

"Ако се окаже неосъждан, ще е защото някой си е замълчал - от срам. Точка", пише нападнатата адвокатка.

За деня на нападението тя описва, че имала запазен час от клиент, който над 8 пъти се е консултирал с нея.

Арестуваха 35-годишния Е. Костов, опитал да насили адвокатка

Арестуваха 35-годишния Е. Костов, опитал да насили адвокатка

Мъжът не е осъждан

"Никога, никога не е имало какъвто и да било намек от негова страна, че ме харесва, желае и пр, никога дори не ме е питал нищо лично. При влизането в кантората, ме грабна на ръце, при което започнах да крещя. Никой, никой не се отзова, въпреки,че бях затворена и бита в банята на офиса над час. Звъняха ми на вратата, но никой не извика полиция, никой и след това не призна, че е чул нещо. Не, не успя да ме изнасили", пише пострадалата.

Нападателят е висок около 185 см, по думите й - силен мъж. Не успял да я изнасили, защото тя непрекъснато е задавала въпроси.

"Не успя, защото не спрях да говоря и говоря, да задавам въпроси, много, непрекъснато и без да спирам. Не успя да се съсредоточи в деянието си, колкото и абсурдно да звучи на човек, който не е присъствал. Когато изненадващо започвах да крещя за помощ започваше да ме бие и удря главата ми в стената. Не исках да умра и не се съпротивлявах яростно. Мисля,че това ме спаси", пише тя.

Снимка 384567

Източник: ФБ

В поста си, писан около 1 часа тази нощ, се споменава и за нападнатите репортер и оператор от столична телевизия.

"И да, имало е инцидент с журналисти. Идвали са до кантората ми, блъскали са вратата и прозорците. Докато бях в Пирогов 6 пъти ми се включи СОТ-а, заради това.
Бутали са и са хващали за ръкава и яката мои близки, които следвало според журналистите да им дадат информация. Опитали са да отварят вратата на автомобила им. Това е. Близките ми са в шок. Аз съм благодарна,че съм жива, защото извършителят е носил нож, който аз слава-богу не видях. Това е", пише нападнатата адвокатка Валентина Каменарска.